OVİRT(RHEV) 4.2 Kurulum ve Yapılandırması — Bölüm 1

Fatih ASLAN
6 min readJan 20, 2019

RHEV(Red Hat Enterprise Virtualization) yada Ovirt Açık Kaynak Kodlu KVM temelinde hypervisor olarak kullanılan, ölçeklenebilen sanallaştırma platformudur. İki ürünün temeli aynı fakat Ovirt(https://ovirt.org/) RHEV’in forklanmış hali olup tamamen ücretsizdir.

Konuyu tamamen adım adım ele alan ve bölümlerden oluşan makale serisi ile baştan sona böyle bir sanal bulut ortamını elde edebilmek için Ovirt yapısını inceleyeceğiz. İşlemlere başlamadan önce istediğimiz yapının bir çizgisini yukarıda paylaşıyorum. Kafanızda durum şekillenmesi için çizgiyi paylaştım, siz daha basit yapıda da kurabilirsiniz. Örneğin tek nic yada internal disk gibi.

Node1: 192.168.22.10

Node2: 192.168.22.20

HostedEngine: 192.168.22.15

gibi, engine için ayrı management ip vermek gerekiyor. Çünkü yönetimi engine aracılığı ile yapacağız, bir nevi vcenter gibi düşünebilirsiniz.

İstediğimiz ortamın yukarıdaki gibi olmasını planlıyoruz.

Ovirt’i iki şekilde kurabiliriz.

1. Manuel olarak terminal üzerinden ilk önce CentOS kurup, ardından gerekli paketleri indirip daha sonra da barematel üzerine engine setup ederek yapabilirsiniz.

Manual kurulum linkleri : https://ovirt.org/download/

https://www.ovirt.org/documentation/install-guide/Installation_Guide/

https://www.ovirt.org/documentation/install-guide/chap-Installing_oVirt/

2. Ovirt için hazırlanmış özelleştirilmiş iso paketi ile kurulum gerçekleştirebilirsiniz ki CentOS sunucunun özelleştirilmiş halidir ve repoları ona göre otomatik yapılandırılmış gelir, ayrıca hosted engine vm olarak kurulup yönetim sağlanmaktadır. Biz bu yöntemi kullanarak kurulum gerçekleştireceğiz.

İso paket linki : https://resources.ovirt.org/pub/ovirt-4.2/iso/ovirt-node-ng-installer-ovirt/4.2-2018100407/

İso dosyasını host’lara mount ettikten sonra aşağıdaki karşılama ekranından “Install oVirt Node” diyerek işleme devam edelim.

Aşağıda görüldüğü üzere normal CentOS kurulum gibi Anaconda ekranı, o yüzden buranın üzerinde fazla durmayacağım. Bu bölümün kurulumunu yapıp sunucuyu reboot edin.

NoT1 : Kurulum bittikten sonra gerekli erişimler için hostların network yapılandırmasını yapmalısınız. Update’ni geçebilirsiniz. Bu arada “yum” ile paket kurmak istediğinizde hata alabilirsiniz. Çünkü repolar Ovirt için özelliştirilmiş olacaktır. Onun dışındaki repolar disable gelecektir. Bu yüzden paketlerde kurulum yapamazsanız “yum” komutunu aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz. Tek seferlik paket kurulumu için enable modu.

Ayrıca “/etc/hosts” ve “/etc/resolv.conf” dosyalarını yapılandırıp, search domain.com ibaresinide ekleyin. DNS, SSH Keypair ve NTP yapılandırmalarının yapılmış olması gerekmektedir.

> yum install –enablerepo=”base” CentOS-Base.repo “paketadı” -y

> yum install –enablerepo=”epel” epel.repo “paketadı” -y

NoT2 : Hosted Engine kurulumunu terminal ekranından da yapabilirsiniz. Fakat biz GUI kullanarak yapacağız. Bu arada HostedEngine storage üzerine kurmak zorundasınız.

Komut satırından kurulum linki : https://ovirt.org/documentation/how-to/hosted-engine/

Devam edelim. Sunucu reboot olduktan sonra aşağıdaki paketi terminal ekranından kurun. Daha sonra GUI ekranında fazlaca beklememiş olursunuz.

> yum install ovirt-engine-appliance -y

Hosted Engine kurulumuna geçmeden önce storage ayarlarını yapmamız gerekiyor. Host’ta saklayacağımız vm ler için iscsi protokolünü kullarak data01 ve data02 adında iki adet lun bağlayacağız, daha sonra HostedEngine bağlanacak. Ovirt’in istediği, nfs protokolü ile de iso ve export adında iki adet volume HostedEngine bağlayacağız. Nfs’leri host’a bağlamak zorunda değilsiniz. Hatta bağlamayın çünkü Nfs’ler HostedEngine bağlanacak. Dikkat etmeniz gereken Nfs’ler için yazma ve okuma haklarının unix için tam olması gerekiyor yoksa HostedEngine bağlanma sırasında “permission” hatası alırsınız.

Konu ile alakalı cause linki : https://support.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=mmr_kc-0108935

ISCSI’leri terminal üzerinden bağlayacağız çünkü UI tarafında bu işlem yapılamıyor ama daha sonra node’lerin gui’sinde görüntülüyebileceksiniz. Aslında bu protokollerin dışında FC(fiber channel) yada Gluster storage protokolleri de kullanılabilir ama şuan için bizim konumuz dışında.

İscsi yapılandırması:

Storage tarafında ilgili SVMs, LUNs, Volumes ve network ayarlarını yapıp data01, data02, iso ve export bölümlerini açtıktan sonra iscsi’nin hostlara erişimi için “Initiators” ve “Initiator Group” erişimlerini vermelisiniz. Storage tarafına detaylıca girmiyorum konu genişleyip, dağılmaya başlar.

Not3 : Sunucunun “InitiatorName” elde etmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

> cat /etc/iscsi/initiatorname.iscsi

İscsi hedef tespiti için aşağıdaki komut ile discover işlemini yapalım. İlgili ip’lere bağlı erişimi olan tüm hedefleri listeleyecektir.

> iscsiadm -m discovery -t st -p 10.10.30.5

Çıktı: 10.10.30.5:3260,1030 iqn.1992–08.com.netapp:sn.2626a89cce1111e66c5200a098d9e8ba:vs.18

Şimdi var olan tüm iscsi hedeflerine login olmak için aşağıdaki komutu çalıştırın.

> iscsiadm -m node -l

Ayrıca http://www.fatlan.com/linux-sunucular-uzerinde-iscsi-yapilandirmasi/ adresinden iscsi yapılandırma komutlarına bakabilirsiniz.

Ardından “fdisk -l” ile bağlanan diskleri görüntüleyebilirsiniz.

Daha sonra da “multipath -l” ile de iscsi ile takılan disklerin multipath bağlantısını görüntüleyebilirsiniz.

Host’ta Datastorage’de işlemleri tamamladıktan sonra HostedEngine kuruluma geçelim, bunun için tabi ilk önce Ovirt host’a login olalım.

Kurulum ekranında network kısmında management için verdiğiniz ip’yi tarayıca da 9090 ile çağırıp işlemlere devam edelim. Örnek olarak 192.168.22.10:9090 yada domain name gibi…

Bu ekran hostun yönetimi için açılan web panelidir. Sunucuyu konsol yerine burdan UI üzerinden rahatça yönetebilirsiniz. Biz HostedEngine kurulumunu bu ekrandan yapacağız. Bu ekrana sunucuya verilen kullanıcı adı ve şifresi ile login olacaksınız.

Aslında bu GUI ekranında terminalde yaptığınız birçok işlemi gerek kalmadan görsel ekranda da yapabilirsiniz. Iscsi bağlantınızı host’larda gerçekleştirdikten sonra bu ekranda da görünecektir, etkileşimli olarak yapılan işlemler yansıyacaktır.

Ovirt node’ye login olduktan sonra Storage ile çalışacağımız için Virtualization — Hosted Engine sekmesine gidip start veriyoruz. Hyperconverged sekmesi ile şuan ilgilenmiyoruz çünkü bu kısım internal diskler ile glusterfs file sistemi yedekli node’ler ile kullanmaktadır. Gluster için; OS in disklerini Raid 1, Gluster‘ın kullanacağı disklerini Raid 5 olarak iki Raid grup yapabilirsiniz.

Bu kısmda hosted engine için yukarıda belirdediğimiz ip’ye karşılık gelen domaini dns sunucumuzda daha önceden tanımlamıştık. Örnek bulut.fatlan.com gibi.

Engine VM FQDN kısmına o domaini yazıyoruz.

Belirlenen ip’yi dhcp’den ya da static olarak verip, gateway ve dns bilgilerini de giriyoruz.

Manage olacak bridge interface’mizide seçtikten sonra host’un root pass bilgisini giriyoruz.

En son olarak virtual CPU ve Memory kısımların da default’ta bırakıp Next ile devam edelim.

Bu kısımda ki Engine Credentials kısmı önemli. Çünkü Bu kısımdan HostedEngine login olabileceğiniz şifreyi belirliyorsunuz.

Notification kısmı şuan için çok zaruri değil, defaultta bırakabilirsiniz daha sonra da değiştirebilirsiniz.

Ardından config’ler hazır halde Prepare VM demenizi beklemektedir. Tıklayıp devam edin.

NoT4 : HostedEngine atadığınız ip gateway’ine ping atabilmelidir ve network’sel erişimde kısıtlı olmamalıdır aksi halde aşağıdaki ss’lerden belirttiğim hataları alırsınız ve çok sizi çok uğraştırır.

Terminalde;

GUI’de;

Prepare VM dedikten sonra aşağıdaki gibi başarılı bir kurulum uyarısı alacaksınız, Next ile devam edin.

Şimdi Engine’nin barınacağı datastore için iscsi ayarlarını yapmamız gerekiyor. Diğer store’leri engine kurulduktan sonra yapacağız.

Storage type iscsi seçip,

Portal ip address kısmına iscsi hedefimizin ip adresini yazıyoruz, eğer hedefinizde user ve şifre varsa onu da girin bende olmadığı için girmiyorum.

Ardından Retrieve Target List butonuna tıklayın.

Retrieve Target List butonuna bastıktan sonra aşağıdaki gibi hedefleriniz gelecektir. Seçiminizi yapıp Next ile devam edin.

Ardından aşağıdaki gibi yeşil Finish ekranı sizi karşılıyorsa Hosted Engine kurulumu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi demektir.

Tekrar Hosted Engine deploy ettiğimiz Ovirt Node ekranına dönecek olursak aşağıdaki gibi deploy işleminin başarılı ve sunucunun çalıştığını anlayabiliriz.

Şimdi kurduğumuz hosted engine login olalım. Default kullanıcı adı “admin”, password de deploy sırasında verdiğiniz şifre olacak.

Artık bundan sonra ki işlemlerimize hosted engine’de devam edeceğiz. Datacenter ekleme, Cluster ekleme, Host ekleme, Storage ekleme, Vm oluşturma gibi vesaire işlemleri bu ekranda yapacağız.

Bölüm 2 : http://www.fatlan.com/ovirtrhev-4-2-kurulum-ve-yapilandirmasi-host-ekleme-bolum-2/

--

--